Blog

Definitie(f) balans

Posted by:

Vaak zijn we druk doende om onszelf en ons leven vorm te geven op een manier dat we ons daarbij optimaal voelen. Dan zijn we in balans. De definitie van balans in de Van Dale is; “ba·lans de; v(m) -en 1 tweearmige weegschaal 2 evenwicht: uit zijn ~ raken uit zijn evenwicht raken”.

Om te bepalen hoe dit evenwicht er voor ons eruit ziet, hebben we een prachtige lat, die vaak nog heel hoog ligt. Als jij zelf of je leven voldoet aan alle voorwaarden, dan ben je in balans. Echter hoe vaak ben je dan werkelijk in balans? Is het niet zo dat we meer tijd besteden aan het vinden van balans dan aan het ‘in-balans-zijn’ zelf? En hoe voel je je dan wanneer je nog (steeds) niet in balans bent……?

Ca. 500 jaar v.Ch. bedacht de Griekse filosoof Herakleitos van Ephesus:
“Het enige constante in het leven is verandering”.
Is balans dan wel dat statische beeld wat we in ons hoofd hebben. Het scenario van ‘als het zo is, is het goed’? Zit balans wel in ons leven? Of zit het in onszelf?

Balans is thuis zijn in jezelf, je ware ik. Het is niet statisch, het is een proces. Elke keer zal de weegschaal doorslaan naar één kant of de andere. De kwaliteit van je leven is niet uit te drukken in hoe lang je in de statische balans kunt blijven, maar in het vermogen om in elk dal en elke piek je weg weer terug te vinden naar jezelf.

Godfried Bomans schreef ooit: “In het extreme heeft het leven zijn waarde, in het gemiddelde zijn behoud.” De afwisseling van pieken en dalen is wellicht meer waardevol dan je zou verwachten. Want alleen wanneer je in een diep dal bent geweest, kun je bijvoorbeeld de pracht van de natuur echt zien, de waarde van weer een nieuwe levensles toelaten, de warmte van de zon op je huid vieren en genieten van datgene wat écht is in het leven; liefde.

Ik nodig je uit om die hoge lat los te laten en open te staan voor iets nieuws: Omschrijf balans als zelfkennis en het vermogen om steeds bij jezelf thuis te komen, ongeacht de gebeurtenissen in je leven, en start een mooi en uitdagend proces. Gun het jezelf om in de loop van je leven antwoord te vinden op vragen als; wie ben ik?, waarom ben ik hier?, wat past bij mij?. En wellicht, wanneer je het niet verwacht, komt er een dag dat je zegt.. volgens mij is DIT balans…

Love life ~ Ine

4

About the Author:

  Related Posts
 • No related posts found.

Comments

 1. Mario  maart 1, 2012

  “Het enige constante in het leven is verandering” is een perfect statement iedere seconde van mijn leven is anders dan de vorige en de volgende. Nice!

 2. Robby  februari 20, 2012

  Mooi hoe je de inleiding + begrip “balans” + de weg ernaartoe met zo weinig woorden hebt weten samen te vatten.
  Goed bezig liefs Robby

 3. Amelia  februari 20, 2012

  Mooie en leerzame tekst. Laat maat meer Blogs komen!
  Liefs Amelia

 4. June  februari 17, 2012

  Leuk stukje! Keep up the good work, ik ben trots op je Ine!

You must be logged in to post a comment.