Blog

Acupunctuur: een natuurlijke ondersteuning bij zwangerschap en bevalling

Posted by:

Een zwangerschap is een bijzondere aangelegenheid in het leven, het ontstaan van nieuw leven raakt ons allen diep in het hart en door de eeuwen heen is dat gevoel nooit veranderd. Het is en blijft bijzonder!

De Traditionele Chinese Geneeswijze heeft een eigen visie op zwangerschap. Zo zijn we in Nederland bekend met een indeling van negen maanden in een zwangerschap, echter de Chinezen kennen er 10. Zij gaan namelijk uit van de Maan-maanden. Tijdens elke periode van 4 weken, heeft de maan weer een cyclus vervuld. Een mooie overeenkomst is dat de menstruatiecyclus van een vrouw ook gelijk loopt aan deze zelfde Maan-cyclus.

Zwangerschap leidt naast de geboorte van een kindje ook tot de geboorte van een moeder. Met name wanneer een vrouw haar eerste zwangerschap doormaakt, zal deze ontwikkeling heel sterk zijn. Waar elke vrouw een aangeboren intuïtie heeft, komt deze erg duidelijk naar voren tijdens de zwangerschap. Vaak wordt door moeders verteld dat ze heel fel konden zijn tijdens deze maanden en zich duidelijk lieten gelden in belangrijke situaties en keuzes. Dit is de vrouwelijke intuïtie die de weg aangeeft; “Ik kies voor wat goed is voor de baby en de toekomst”. Neem tijdens de zwangerschap dan ook de tijd om goed stil te staan bij dit gevoel en gebruik het om een prachtige groei door te maken.

Acupunctuur als geneeswijze is er altijd op gericht geweest om natuurlijke processen zo goed mogelijk te herstellen en te ondersteunen. Bij zwangerschap kiezen we er doorgaans voor om het lichaam zelf haar weg te laten bewandelen. Algemene ondersteuning doen we alleen door het Happy Baby Punt en de voorbereiding op de bevalling, en in geval van klachten die dermate verstorend zijn dat ze teveel energie kosten, wordt acupunctuur ook therapeutisch ingezet.

Happy baby punt

Dit punt ligt op beide onderbenen en is algemeen bekend als ondersteuning tijdens de zwangerschap. Het wordt geprikt op twee momenten, als eerste tijdens de derde maand van de zwangerschap wat volgens de Chinezen valt in de periode van week 9 t/m week 12. Het tweede moment is in de zesde zwangerschapsmaand volgens de Chinese telling, ofwel in de perioden van week 21 t/m week 24.

Wat is er zo bijzonder aan dit punt?

Volgens de overlevering wordt gezegd dat dit punt zorgt voor:

‘a child with a particularly luminous complexion who would sleep at night, laugh in the daytime, be virtually immune to diseases or, if he/she did catch a disease would heal quickly, be sane in mind, morals and body’

 

Wat kun je zelf doen?

Het motto is: zorg goed voor jezelf en luister naar je lichaam!

  1. Voeding: Eet voedzaam en eet genoeg om aan de behoeften van je lichaam te voldoen. Een streng regime is niet de bedoeling, echter richt erop dat ca. 80% van je voeding gezond is. Vermijd zoveel mogelijk pittige en/of vette voeding, overmatige suikers en melkproducten. Zoek bij voorkeur naar plantaardige vormen van extra calcium of ijzer. Als vanzelfsprekend geldt ook het mijden van sigaretten, alcohol en drugs.
  2. Beweging: Kies voor een zachte vorm van beweging om je conditie en uithoudingsvermogen op peil te houden. Het criterium is: kies voor oppeppend in plaats van uitputtend. Luister met regelmaat naar je lijf zodat je kunt inspelen op veranderingen door je zwangerschap, elke maand zal weer anders zijn dan de maand ervoor.
  3. Emoties: ze horen erbij. Helaas worden te vaak de (soms zelfs heftige) emoties tijdens de zwangerschap afgedaan als een gevolg van hormonen. Maar terugdenkend aan het feit dat je als vrouw een proces doormaakt waarin je je groeit naar het moederschap, is het waardevol om niet alle emoties zomaar aan de kant te schuiven. Als een onderwerp vaak terugkomt is het goed om te onderzoeken waarom en wat je zou kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Maak de keuze om toe te werken naar een staat waarin jij je rustig voelt. Leg je focus op mooie en positieve dingen en vermijd de negatieve invloeden als dat mogelijk is.

Volgens de klassieke teksten is dit het advies voor zwangere vrouwen:

“A pregnant woman carries with her the finest piece of jade. She should enjoy all things, look at fine pictures and be attended by handsome servants.”

(dat is goed om te weten, of niet dames ;-)!)

 

 

Goede voorbereiding op de bevalling

De bevalling is een belangrijk moment, een moment van vreugde maar ook vaak een heel spannend vooruitzicht. Het is fijn om hier goed voorbereid in te gaan. Een mogelijke manier om te ondersteunen is door het inzetten van acupunctuur.

Het doel van acupunctuur is om de Qi (energie) van het lichaam te concentreren in de onderbuik. We gebruiken de naaldjes om bloed en Qi en de orgaansystemen en emoties te harmoniseren. Hoe meer je lijf in harmonie is, hoe beter het de natuurlijke flow van bevalling kan volgen. Denk praktisch gezien onder andere aan het opbouwen van je energiepeil, ontspannen van je lichaam en geest, het voorbereiden van je lichaam met in het bijzonder je bekken.

Deze behandelingen worden elke week gegeven en starten in week 37 van de zwangerschap. Er zijn acupunctuurpunten die bij alle vrouwen worden toegepast en de overige punten worden afgestemd op de specifieke situatie.

Acupunctuur als voorbereiding op de bevalling wordt meer en meer geaccepteerd. In andere landen, zoals bv. Duitsland is deze voorbereiding een geaccepteerde behandeling in de ziekenhuizen. Verloskundigen zijn getraind in deze techniek als ondersteuning van hun werk. Hopelijk zal deze ontwikkeling ook haar weg vinden naar Nederland.

Ochtendmisselijkheid

Dit is een veel voorkomende klacht en kan variëren van een milde misselijkheid tot ernstig en frequent overgeven. Chinees gezien ontstaat deze klacht omdat een belangrijke meridiaan, die we de Zee van Bloed noemen, van richting gaat veranderen. Normaal gesproken vloeit deze meridiaan van boven naar beneden en verzorgt de cyclus van een gezonde menstruatie en vruchtbaarheid. Wanneer conceptie heeft plaatsgevonden is menstruatie niet meer nodig. Daarom veranderd de stroomrichting en vloeit deze nu naar boven in plaats van beneden. Het doel van deze opwaartse stroom is om de baarmoeder af te sluiten en het vruchtje goed vast te houden en later na de bevalling verzorgt het de borstvoeding. Deze verandering van richting kan om verschillende redenen misselijkheid en overgeven veroorzaken, bijvoorbeeld door een blokkade of een tekort aan energie.

In de meeste gevallen is één of twee acupunctuurbehandelingen voldoende om de doorstroming weer vloeiend te laten  verlopen waardoor de misselijkheid zal afnemen of verdwijnen. Ochtendmisselijkheid is dus doorgaans geen klacht waar je langdurig mee rond hoeft te lopen.

Stuitligging

Een stuitligging komt niet vaak voor, slechts in minder dan 5% van de gevallen. Vaak is het wel zo dat de meerderheid van de bevallingen met stuitligging plaatsvind via een keizersnede. Steeds meer vrouwen willen liever een natuurlijke bevalling. Hierbij kan de Chinese Geneeswijze een handje helpen. Door toepassing van moxa (een natuurlijk verwarmend kruid) wordt een specifiek punt bij de kleine teen behandeld. De kans dat een baby in de laatste weken nog spontaan draait en goed gaat liggen wordt hiermee verhoogd van 50% tot wel 75%. Voor de grootste kans op effectiviteit is het van belang om tussen de 33ste en 36ste zwangerschapsweek te behandelen. Deze behandeling is zacht en pijnloos, zeer veilig en tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen bekend.

Wat is nog meer mogelijk?

Verder wordt acupunctuur ook ingezet bij problemen met zwanger worden en infertiliteit, diverse klachten tijdens de zwangerschap als pijn en spanning  en bij problemen na de zwangerschap zoals o.a. vermoeidheid, pijn, plasproblemen, lactatieproblemen en post-natale depressie.

Wil je graag weten wat acupunctuur voor jouw specifieke situatie zou kunnen betekenen, neem dan telefonisch contact op. Ik neem graag de tijd voor je vragen.

 

Dankwoord

In het bijzonder wil ik graag mijn bewondering uitspreken voor het werk van Debra Betts. Zij is een van de toonaangevende onderzoekers en acupuncturisten als het gaat om ondersteuning van zwangerschap en bevalling. Zij heeft met haar werk veel acupuncturisten geïnspireerd om steeds meer vrouwen te ondersteunen op deze bijzondere reis.. Dankjewel!

0

About the Author:

  Related Posts
  • No related posts found.

You must be logged in to post a comment.